Levendula szaporítása

Levendula szaporítása

Hogyan szaporítsuk a levendulát?


Vízben gyökeresedett levendula dugvány.

Levendula...

... vízben gyökereztetve.

Levendula szaporítása magról

A magról történő szaporítás általában is egy kicsit problémásabb és kevésbé hatékony szokott lenni a termesztett növényeink esetén. A levendula esetén ez különösen igaz. Sokszor már az egyszerűbb megoldás miatt is más szaporítási módot választ az ember. Az adott fajta tulajdonságainak megőrzése miatt még többször kizáró ok merül fel a magról történő szaporítással szemben.

Lentebb egyébként a levendula magról történő szaporításáról is találsz majd két jó filmet. Amiben gyakorlati részleteket és praktikákat is találsz, hogy sikeresen szaporítsd magról a levendulát, ha éppen szeretnéd.

Fontos, hogy a levendula magját hidegnek kell érnie, hogy csírázóképessé váljon. A csírázást gátló anyagok ugyanis a hideg időszak alatt bomlanak le. Sokszor ennek a kimaradása miatt élnek át a kertbarátok nagy kudarcot a levendula szaporítása kapcsán.

Levendula bujtatása

A levendula bujtatással történő szaporításával egyrészt biztosítani tudjuk a fajtaazonosságot, másrészt sokkal jobb eredményekre számíthatunk. Válasszuk ki a levendulánk egyik hajtását, alsó szakaszát tisztítsuk meg a levelektől, majd 3 cm mélyen földeljük el. Úgy, hogy a hajtás leveles része már ismét bukkanjon ki a talaj fölé.

Az elföldelt szár föld alatt tartását biztosíthatjuk, egy nagyobb röggel, vagy kisebb kővel, esetleg egy kampót a földbe szúrva. Ezt követően legyünk türelmesek a gyökeresedéssel. A nyár végén, vagy ősszel végzett bujtatásokat következő év tavaszánál korábban ne válasszuk le az anyanövényről.

Levendula szaporítása tőosztással

A tőosztás szintén népszerű ivartalan szaporítási módszer a kertészkedők körében. Hasonlóan a bujtatáshoz és a dugványozáshoz ennek a szaporítási módnak is előnye, hogy biztosítja a fajtaazonosságot. További előnye még a jó megeredési arány is.

Egyes kertészkedők számára viszont hátránya, hogy kegyetlenül ketté kell választani a növényt, ami sokaknak lelki nehézséget okoz, még azon technikával is, hogy két vasvillát egymásnak háttal beleszúrunk a növénybe, majd azt szétfeszítjük.

Levendula dugványozása

Szintén ivartalan szaporítási mód a dugványozás, annak szokásos előnyeivel. Saját tapasztalatom alapján a megeredési aránya is jó, de érdemes a bevált technikákat követni, ugyanis mások tapasztalatai, más kivitelezési módszerekkel ezen a téren rosszabb

eredményekkel járt. Erről lentebb láthatsz filmeket. A levendula dugványozásáról korábban már részletesebben is írtam.

A levendula gyökereztetése vízben

A dugványozáshoz kapcsolódóan érdemes írni a levendula vízben történő gyökereztetéséről. Ez a lehető legegyszerűbb módja egy hajtás gyökereztetésének. Nem kell kísérletezni az ideális talajkeverékkel, nem kell számolni a napokat, egyszerűen csak a hajtásokat egy pohár vízbe teszi az ember. Hetente megnézi, melyik hajtás kezdett el gyökeresedni. Azt különveszi, esetleg azonnal el is ültetheti virágföldben. Saját tapasztalatom szerint legalább olyan százalékban eredményes ez a dugványozási mód, mint a bonyolultabbak.

Termesztése cserépben

Ha a vízben gyökeret eresztett a dugvány elültethetjük cserépbe, de akár eleve dugványozhatjuk a levendulát cserépbe is. A levendula cserépben történő termesztésének a veszélyes pontja, hogy hol akarjuk tartani. Ugyanis a lakás túl sötét a levendulának, így el fog pusztulni. Míg a dugványozás ideje tart, tapasztalatom szerint egy világos ablakban cserépben is kibír pár hónapot a levendula. Ám amint lehetőségünk van rá, tegyük ki napsütötte helyre, hogy ne szenvedjen hiányt fényigénye szempontjából.

Ha esetleg teljesen elrettentettelek az itt leírtakkal, és átgondolva csak egy hatalmas csokor levendulára vágysz, nem szeretnél se dugványozni, se magról ültetni, akkor gyere el a Levendula szedd magad!-ra. Hidd el nem fogod megbánni!

Feb. 6.

"A csoda, az áhítat és a vidámság ott lakozik mindenki fejének padlásán, és nem kell hozzá sok, hogy lekerüljön."

Robert Fulghum

Film a levendula dugványozásáról


Levendula szaporítása magról
Lelkes levendula kedvelők szaporítási kísérleteiről készített filmjei


"Az egyik jele annak, hogy jól tudsz bánni az emberekkel, az, ha nem hagyod, hogy elrontsák a kedved."

Andrew Matthews

269.000


Keresési találat

9-4-3


SoundCloud találat

1653


pixabay találat

515


YouTube találat

Gondolatok ...


A rozmaring és a levendula dugványozását hasonlóan kell végezni