Dugványozás: Levendula dugványozás

Levendula dugványozás

Amit tudni kell a levendula dugványozásról


Gyökeresedő levendula dugvány

Gyökeresedik...

... a levendula.

Az egyik szaporítási mód

A dugványozás az egyik legegyszerűbb szaporítási mód a kerti növényeink esetén. Mivel ivartalan szaporítási módszer, az utódegyedeink tulajdonságai teljes mértékben megegyezőek lesznek azzal a növénnyel, amelyikről a hajtások származnak.

Vágjunk a kiszemelt levendulabokrunkról körülbelül annyi hajtást, amennyi új növényt szeretnénk. Fontos, hogy azonnal tegyük vízbe, vagy egy légmentesen záródó zacskóba, amint leválasztottuk az anyanövényről a hajtást. Így biztosan nem fog károsodni.

Gyökereztetéshez használhatunk virágfölddel kevert kőzúzalékot, sima kőzúzalékot, vagy egyszerűen vízben is gyökereztethetjük a levendulát.

Levendula gyökeresedés

Saját tapasztalatom szerint a levendula gyökeresedése egy-egy hajtáson már az első két héten belül láthatóan megindul. Ezért amennyiben vízben gyökereztetjük a levendulát, érdemes egyesével hetente átnézni a hajtásokat, és külön válogatni, esetleg virágföldbe el is ültetni azokat, amelyeknél beindult a gyökeresedés.

Levendula gyökereztetése vízben

A vízben való gyökereztetés igen egyszerű, semmiféle különleges segédeszközt, vagy anyagot nem igényel. Egyszerűen poharakba, vagy kis műanyag edényekbe vizet töltünk és ezekbe helyezzük a levendula hajtásokat, amelyeket éles metszőollóval levágtunk a bokorról. Érdemes a hajtás alsó részéről eltávolítani a leveleket. Majd hetente ellenőrizzük mely hajtások kezdtek el gyökeresedni és ezeket válogassuk külön.

A levendula gondozása és szaporítása

A levendula szaporításáról és a gondozásáról is tervezem, hogy majd részletesebben írok később. (Lehet, hogy amikor olvasod ezeket a sorokat, már el is készültek ezek az aloldalak is.) Futólag már többször szóba kellett, hogy kerüljenek ezek a témák, például a levendula ültetése oldalon is.

A levendula gondozása cserépben szintén egy korábban már érintett témakörnek számít. Itt csak a legfontosabbat emelném ki: a levendula fényigényes növény. Megél cserépben is, de ne vigyük be a lakásba, hanem világos helyre tegyük.

A levendula termesztése cserépben is megvalósítható, ha az igényeit tiszteletben tartjuk és az öntözésére megfelelőképpen figyelünk oda. Nem szabad túlöntözni, hiszen rosszul viseli a pangóvizet.

Levendula szaporítása bujtatással

A bujtatásról is készülök még részletesebben írni. (Így erre a mondatra is vonatkozik a korábbi zárójeles megjegyzés). A bujtatással történő szaporítás mellett még várható a levendula szaporítása tőosztással témakör részletes kifejtése is.

Levendula palánta ár

Ennek részletezését már megtettem, így itt csak a linket adom meg: Levendula palánta ár.

Zárásként el tudom képzelni, hogy mindezt elolvasva lesz, aki nem fog saját maga részére levendula bokrokat szaporítani, se dugványozással, se máshogyan. Az ő számukra ajánlom, hogy vegyenek részt a következő Levendula szedd magad! eseményen és éljék át annak a csodának az élményét!

Jan. 17.

"A rokonszenves emberek hosszabb ideig élnek, boldogabbak az életben és a házasságaikban is."

Phillip Noll
Torontói Egyetem kutatója

Képek a gyökeresedő levendula dugványokról


Egy jó film a levendula dugványozásról


"Ügyelj rá, hogy mindenki jobb érzésekkel és boldogabban távozzék tőled, mint ahogyan jött."

Teréz anya

269.000


Keresési találat

9-4-3


SoundCloud találat

1653


pixabay találat

515


YouTube találat

Gondolatok ...


Zárásként


Amikor már gyökérzetről beszélhetünk.