Levendula ültetése

Levendula ültetése

Hogyan ültess levendulát? Mire figyelj?


Földlabdás palánta ültetés.

Szívből

...szeretettel!

Levendula ültetése

A levendula ültetéséhez napos, meleg helyet válasszunk. Egyes források szerint minimum napi hat órát érje a területet a nap. Talajigénye a meszes, tápanyagban szegény termőföld felé húz, de ezen a téren egy cseppet sem érzékeny növény a levendula. Így országszerte szinte bárhol ültethetjük az agyagostól a homokostalajig. Amire feltétlen figyelnünk kell az ültetési hely kiválasztásakor, hogy a pangó vízre kimondottan érzékeny a levendula.

Tehát nem szabad a kert legmélyebb medence jellegű pontjait kiválasztani levendula ültetés céljából. Hanem a jó vízelvezetésű részeket favorizáljuk.

Ha esetleg a kertünk talaja a kiszemelt területen kevésbé jó vízelvezetési tulajdonságokkal rendelkezik ezen is javíthatunk. Kis mértékben homok hozzáadásával és bedolgozásával, ám amennyiben alapos munkát kívánunk végezni, akár a teljes talajcserét is fontolóra vehetjük.

Amennyiben nem több ezer levendula palántát kívánunk elültetni, mindenképp a földlabdás palántákat részesítsük előnybe a szabadgyökeres levendula palántákkal szemben. Hiszen ezek megeredése sokkal eredményesebb.

Földlabdás levendula palánta ültetésekor nagyon fontos, hogy az ültetés után a talaj szintje nagyon pontosan a földlabda felső síkjának szintjével egybe essen. A levenduláról köztudott, hogy szárazság tűrő növény, ennek ellenére az ültetést követő első évben a begyökeresedés érdekében rendszeresen öntözzük. Lehetőleg a hajnali órákban, vagy kora reggel, és ekkor is ügyeljünk rá, hogy a víz a tövéhez kerüljön a leveleket ne érje.

Amennyiben mégis szabadgyökeres levendula palántákat ültetünk, figyeljünk a bőséges vízzel történő, megfelelő beiszapolásra. Ez esetben a vegetációs időre is tekintettel kell lennünk, az időjárástól függően késő ősszel (októberben, novemberben) illetve kora tavasszal (márciusban, áprilisban) ültethetjük el a növényeinket.

Ha nem egy-egy növényt ültetünk el szórtan a virágágyásunkba, hanem telepítési hálóra van szükségünk általánosan 50 cm tőtávolságot érdemes választani és 150 cm sortávot. Ettől természetesen egyedi célok esetén el lehet térni. Például, ha a sorokban szeretnénk a töveket sövényszerűvé kialakítani, akár 30 cm tőtávolságot is választhatunk, miközben a sortávolságot növeljük.

Természetesen már ültetéskor tekintettel lehetünk saját kertészkedési szokásainkra is. Hiszen, ha ismerjük magunkat, és tudjuk, hogy a metszést nem fogjuk egy-egy évben elvégezni, számolhatunk azzal, hogy hamarosan nagy helyigénye lesz a levenduláinknak. Az előző évi metszést a következő évi nagyobb mértékű metszéssel nem kompenzálhatjuk, hiszen az elfásodott szárig nem szabad visszametszeni a levendulát. Ezzel maradandó kárt okozhatunk az adott növényünkben. Érdemesebb már ültetéskor nagyobb helyet hagynunk a levenduláink számára.

| nov. 6.

Nézd meg a levendula ültetésről szóló filmet is!

***