Levendula Szedd Magad!

Levendula szedd magad!

Levendula szedd magad tábla a helyes út megtalálásához

Kép a Levendula...

... szedd magad! bejegyzésből

Levendula szedd magad 2018

Hogyan érdemes készülni az idei Levendula szedd magad akciókra? Mikorra lehet számítani idén a levendula virágzására? Ha korábban még nem jutottál el ilyen alkalmakra, mire számíthatsz? Hogyan találsz oda a levendula mezőkhöz? Lehet, hogy még ezeken kívül is ezer kérdés villan át a gondolataidon. Igyekszem ezekre válaszolni.

Levendula mező – Káptalanfüred kontra Tihany

A levendulához kapcsolódó valamennyi eseménynek a zászlóshajója Tihany. Ezt ma egy pillanatra sem

vitathatja el senki. A legismertebb az itteni fesztivál és a szedd magad is. Ha kimondottan szereted a nyüzsgést akkor ez való neked. Ám abban az esetben, ha nem szereted a túl nagy tömeget, az esetleges lökdösődést, tolongást, akkor érdemes a családiasabb hangulatú kisebb levendula szedd magad eseményekre ellátogatnod.

Levendulamező Magyarországon

Káptalanfüred, Tihany, Dabas, Kőröshegy csak néhány hely Magyarországon ahol vannak levendulamezők, levendulások. Ki, milyen élményre vágyik a levendula kapcsán azt kimondottan nehéz szavakba önteni, hiszen a levendula illata amikor átjárja és körbeveszi az embert az bizony, nem csak csodálatos, de szinte szavakba sem önthető érzéseket vált ki.

Levendula szedd magad 2017

Tavaly szinte ipari tömeg volt jelen a tihanyi levendula ültetvényen a szedd magad keretében. Mintha Budapest egyik zsúfolt belvárosi utcájában lettem volna. Időnként lépésben haladó gépkocsik gurultak el mellettem, közben pedig egyszerre hömpölygött a tömeg a levendulasorok közé és kifelé a levendulásból.

Káptalanfüreden egészen más volt a levendula szedd magad hete. Családias beszélgetés, békesség és nyugalom, miközben egy-egy ifjú pár, vagy család szedte a levendulát.

A tihanyi levendulás megközelítése

A legegyszerűbben a tihanyi levendulás a 71-es főúton közelíthető meg. Ne kanyarodjunk le róla a part mentén, hanem a félsziget északi kapcsolódásának közepe környékén található Tihany centrumába vezető leágazó utat válasszuk. Ezen haladva egészen közel az út mentén balra lesz az a levendulás, ahol évről-évre a szedd magad akciót megrendezik.

Káptalanfüreden az itteni levendulás megtalálásához a Galagonya utca 24-t kell csak megtalálni. Ám itt egyébként is előzetes bejelentkezés szükséges telefonon, így személyesen is meg lehet beszélni az odavezető utat.

Levendula farmok magyarországon

Kissé talán túlzás levendula farmoknak nevezni a magyarországi ültetvényeket és mezőket. Következzék a rövid felsorolás: Tihany, Káptalanfüred, Dabas, Kőröshegy, Diósviszló, Püspökszilágy, Völgyeskert, Pannonhalma, Kékkút, Monoszló.

Levendula fesztivál 2018

A levendula szedd magad kapcsán, mindenképp meg kell említeni, hogy idén is lesz Levendula fesztivál. Aki a vásári forgatagot szereti, vagy éppen nem csak a természet békéjét, hanem a nyüzsgést is, annak feltétlen ajánlom ezt a rendezvényt is.

Máj. 21.

Hogyan érdemes készülni?

Írd fel a naptáradba a szedd magad akció idejét. Az első napját tervezd be a nyaralásodba. Állíts be emlékeztetőt a mobilodon.

Hallottál már olyanokról, akik lemaradtak róla? ...mert mire odaértek, egy sáskahad az utolsó szál virággal is végzett? Elég keserű érzés nézni a letarolt levendulást, miközben megfordul a kocsink és arra gondolunk hogy hiába utaztunk idáig.

Mikorra lehet számítani idén a levendula virágzására?


Idén június 22-e Tihanyban a szedd magad első napja és a készlet erejéig tart. A korábbi évek tapasztalatai alapján, már nem is két hetet tűznek ki, mert maximum 8 napig fog kitartani a levendula virág mennyisége. Ha Tihanyba szeretnél levendulát szedni, de lecsúsznál a lehetőségről, hazafelé térj be Káptalanfüredre.

Itt idén június 25-én kezdődik a szedd magad, és terv szerint 2 hétig fog tartani. Ám ide is az első napot megcélozva érdemes érkezni. Hiszen ebben a levendulásban is csak a készlet erejéig tudsz levendulát szedni.

Szóval még most állítsd be az emlékeztetőt a telefonodon június 25-ére.

Tihany ismertsége és idegenforgalmi jelentősége Budapesthez mérhető, nem a Balaton északi partján sorakozó kis településekéhez. Ennek köszönhetően nem is csodálkozhatunk, hogy a legismertebb levendula szedd magad rendezvény a Tihanyi levendulafesztiválhoz kapcsolódó. A Tihanyi félszigeten több levendulás és levendula ültetvény is található. A települést díszítő növények közül az egyik legfontosabb a levendula, épp úgy megtaláljuk kertekben, kerítések mentén, mint a köztereken. Mindennek és az ügyes településmarketingnek köszönhetően szinte már összeforrt Tihany és a levendula az emberek többségének a gondolatvilágában.

Visszatérve a tihanyi levendulaültetvényekre, levendulásokra és az őslevendulásra történelmi időkbe kalandozhatunk el. Feltehetően az első bencés szerzetesekkel kerülhetett a levendula a félszigetre. Helyesebben a szigetre, hiszen akkor a Balaton vízszintje 6 méterrel magasabban lehetett, így a mai félsziget szigetként emelkedett ki a Balatonból, hiszen a Balaton északi partjától is víz választotta el. Csodálatos elképzelni az 1200-as évek Tihany szigetét. Mivel a bencés szerzetesek a kor színvonalának megfelelően gyógyítással is foglalkoztak, a rendházaiknál gyógynövényes kertet is kialakítottak. Ennek köszönhetően került a rendházukhoz a levendula, és ezzel egyben Tihany szigetére is.

A levendulások közelében elhelyezett tájékoztató táblák szerint az ültetvényeket 1924-ben kezdték el telepíteni. A Csúcs-hegy oldalában ezen öreg levendula ültetvények maradványai ma is fellelhetőek még. Koruk és kinézetük miatt ezeket az ültetvényeket szokás Tihanyban őslevendulásnak nevezni. Valaha ezeket az ültetvényeket levendula olaj lepárlási céllal művelték, ma már koruk és történelmi múltjuk jelenti az igazi értéküket, így törekednek a háborítatlanságuk őrzésére. A valamikori ültetvények közül Tihany Diós és Gödrös településrészei között elterülőt, szokták évről-évre szedd magad akció keretében visszametszeni.

2017-ben a szedd magad akció időpontja hivatalosan 6. hó 19-én, hétfőn kezdődött, és két hétig tartott volna - illetve a készlet erejéig. Ennek megfelelően, a 2016-os évhez hasonlóan egy hét alatt elfogyott a készlet, és véget ért a levendula szedd magad akció. Valójában az egyes bokrokon még rengeteg egy-egy szálként álló virág volt, de távolról tekintve az idős ültetvényre ezek a virágok már nem látszottak. Az itteni szedd magad akcióban részt vevő emberek többsége pedig a még érintetlen levendula bokrokat szerette elkezdeni metszeni.

A szervezők a fényképezkedni vágyókkal kiemelten előzékenyek, ezért nem kérnek külön díjat. Csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy a drónok használatához a Tihanyi félszigeten az illetékes hatóságok külön engedélye szükséges. A fotózás és fényképezkedés legalább akkora hangsúlyt kapott, mint maga a szedd magad. Az esküvőjükről érkező ifjú párok egymás után érkeztek a levendulásba fényképezkedni. Sőt a turistabuszok közül is volt amelyik csak egy fénykép idejére állt meg, majd indult is tovább. A turistacsoportok többsége nem csak fényképezkedni, hanem levendulát szedni is jött.

2018-ban előreláthatólag a tihanyi levendula szedd magad június 18. hétfővel fog kezdődni. Feltételezésem szerint 4 - 6 nap alatt el fog fogyni a készlet.

Fényképek


* * *


* * *

Készen állsz a következő lépésre? - Jelentkezz be!