Levendula tea

Levendula tea

Amit a levendula teáról tudni érdemes!


Egy teáskannából egy csészébe teát töltenek, háttérben egy kiskanál.

Egy csésze forró tea

...az érzés!

Levendula tea elkészítése

A levendula tea készítése során a legfontosabb feladatunk az illóolajok távozásának a megakadályozása. Ezért feltétlen fontos a tea készítése során a teáskannát illetve a csészét. Ha ezt a fő szabályt betartjuk, akkor ízlés szerint választhatunk a forrázás és a főzés eljárásából. Alapvetően mézzel ízesítsük, amennyiben nyitottak vagyunk a gasztronómiai újdonságokra megfelelő arányban a citrom is harmonizálhat a levendula teával.

Végy 20 gramm szárított levendulát, forrázd le 1 liter vízzel, gondosan fedd le, majd hagyd állni 5 percig. Termelői mézzel édesítsd ízlés szerint.

Levendula tea hatása

A levendula tea hatásai közül szinte mindig elsőként említik meg a nyugtató hatást, majd hozzá szokták fűzni a stresszoldó hatást, pontosan ezen hatásoknak köszönhetően szokás ajánlani alvásproblémákra is.

Levendula tea változatok felhasználása

A különböző testi, lelki bajokra különféle levendula tea változatokat javasolna. Például migrén ellen egy kissé hígabbra készített, mézzel édesített változatot. A légúti bántalmakra felel-fele arányban fodormentalevéllel kevert teát ajánlanak, napi többszöri fogyasztással. A nyugalomért kicsit erősebb főzetet, az alvászavar, idegesség ellen szintén, de közvetlen lefekvés előtt fogyasztva. Míg az idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra, az étkezés után fogyasztott levendula teát ajánlják, esetleg más emésztést segítő gyógynövényeket is hozzáadva.

Levendula tea készítése házilag

Természetesen beszerezhetjük boltokból, de ha lehetőségünk van, akkor szedhetjük magunk is a levendulát a teánkhoz. Ha valaki a kertjéből szedi, pontosan tudni fogja honnan származik a levendula, sőt azt is, hogy mennyire volt tiszta a keze, amikor szedte.

Természetesen nem lehet mindenkinek kertje, vagy nem lehet minden kertben levendula. Ám nekik sem kell lemondaniuk arról, hogy ismert helyről szedett levendulából főzhessenek teát. Hiszen ma már országszerte vannak levendula szedd magad lehetőségek.

Hol kapható levendula tea

Az interneten is fellelhető levendula tea. Dr. Krém webshopjában is találtam levendula teát. Illetve egy másik webáruházban Stresszoldó tea néven ginzeng gyökérrel és levendulával kapható teakeverékre leltem. Végül még egy utolsó linkként a Herbária Levendulavirág teáját szúrnám ide.

Ám nem kötelező csak a teaként forgalomba kerülő árukra hagyatkoznunk, hiszen vehetünk egyszerűen szárított levendulát is.

A levendula tea ára

A korábbi linkek az ár területén is sok mindent megmutatnak. A kis kiszereléseknek köszönhetően csalafintán olcsónak is tűnhet némelyik termék, miközben a kilós árat fellelve akár 10-20 ezer forint is lehet az adott termék ára. Természetesen megértem, ha télen feltétlen levendulára van szükségünk, akkor ezt is megvehetjük. Ám már ennek a tizedéért is hatalmas csokor levendulát szedhetünk a nyári levendula szedd magad lehetőségek némelyikén.

| nov. 6.

Egy film a levendula teáról

***