Levendula felhasználása

Levendula felhasználása

Mire jó a levendula? Levendula felhasználásai


Fiatal leány, aki még nem kóstolta a levendula fagylaltot.

Fiatal lány épp egy

...csokor levendulát megszagol

Levendula felhasználhatósága

Ha nagyszüleinkre gondolunk szinte biztos beugrik a levendula legpraktikusabb felhasználása, a ruhák megóvása a molylepkéktől. Kis zsákocskába varrva, vagy egyszerűen csak csokorként összefogva és a szekrénybe lógatva a levendula védte meg régebben minden ember ruháját. Egyesekét még ma is. Többek között én is akasztottam a ruhásszekrényembe egy csokor levendulát.

Mégis nehéz írni a levendula felhasználási területeiről. Amíg a paradicsomnak, vöröshagymának, burgonyának a felhasználása annyira egyértelmű, hogy nem is akar erről írni az ember, addig a levenduláé egészen más. Bár már a rómaiak elterjedten alkalmazták, ma mégsem természetes, hétköznapi része az életünknek. Mégis ismét elkezdett egyre népszerűbb és ismertebb lenni. Egyfelől, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a levendula reneszánsza előtt állunk.

A levendula meghódítva a szépségipart, kezd túllépni rajta, fokozatosan megjelenik a kézműves- és házi-termékekben, a hobbik és a konyha világában is.

Levendula felhasználása a konyhában

A konyhában van aki már fel is sorakoztatta a fűszerek között a levendulát. Ennek köszönhetően kóstolhattam már olyan sárgabarack lekvárt, ami levendulavirággal volt fűszerezve. Ettem levendulás linzert. Bizonyára sokan ismerik azokat a mézkülönlegességeket, amelyekben dió, mogyoró és egyéb olajos magvak, esetleg aszalt gyümölcsök vannak mézbe ágyazva. Ilyen finomságból is ettem már levendulavirággal ízesített változatot is. Aki esetleg maga szeretne ilyet készíteni, javaslom számára, hogy nagyon mértékletesen, tényleg csak fűszerként kezelve tegyen bele levendulát.

Konyha felhasználás területén ajánlják még a levendulás cukrot a vaníliás cukor helyett, a levendulaöntet gyümölcsökhöz, például szeletelt körtéhez, sárgadinnyéhez. Sőt a mézes-levendulás szószt a vajas pirítóshoz.

Levendula felhasználása házilag

Hihetetlen ötletes és sokoldalú házi felhasználással találkozhat az ember, ha felkeresi a Kifli és levendula blogot. Megismerhetjük a levendulagyurma, levendulasüni, levendulaházikó készítésének menetét, sok egyéb kreatív ötlet mellett.

Levendula otthoni felhasználása

Otthoni felhasználásra ajánlott a levendulavíz, mint légfrissítő használata. Továbbá készíthetünk levendulás fürdőzsákot a fürdőzés szerelmeseinek.

Levendula tea

Nemrég írtam a levendula teákról hosszabban, így mindazt nem szeretném megismételni.

Mindannyian feltételezhetjük, hogy a tea nagyon fontos szerepet tölt be a kultúránkban. Igaz nem vagyunk angolok, így a tea szerepe egy kissé hétköznapibb és biztosan nem annyira misztifikált, de azért fontos része a hétköznapjainknak. Ennek megfelelően a levendula felhasználási lehetőségei közül nem szabad kifelejteni a tea készítést.

Levendula olaj

A levendula sokféle felhasználásáról esett már szó, de mire ajánlott használni a levendula olajat? Elsőként mindenképp az alvászavart emelném ki, mivel rengeteg forrásban hangsúlyozták a levendula olaj nyugtató, alvászavart enyhítő hatását. A párnára lefekvés előtt cseppentsünk néhány csepp levendula olajat, hogy békés, mély álmot alhasson az is, aki korábban alvászavartól szenvedett.

Az esetleges mellékhatások elkerülése érdekében ezt is csak kúra jellegűen alkalmazzuk. Két hét rendszeres alkalmazás után tartsunk szünetet.

Az alvászavaron kívül ajánlják még a levendula olaj használatát fejfájásra, magas vérnyomás kezelésére, bőrápolásra és reumás panaszok kezelésére is. Rovar- és szúnyogcsípés esetén a levendula olajat ajánlják egyesek a csípés okozta fájdalom enyhítésére.

Bőrünket levendula olajjal bekenve szúnyog- és kullancsriasztó hatást érhetünk el egyes szerzők szerint. Ezt személyesen még nem próbáltam ki, így saját tapasztalataim sem alátámasztani, sem cáfolni nem tudják ezeket a megállapításokat. Ellenben dolgoztam már nyári naplementekor levendulásban, miközben nagyon bíztam a levendula szúnyogűző hatásában. Kellemetlen csalódásban volt részem, ugyanis az ottani szúnyogok erről mit sem tudtak.

| nov. 9.

***