Levendula gondozása

Levendula gondozása

Különböző fajta levendulák gondozása


Helyes gondozás része a megfelelő metszés.

Megmetszett...

... levendulás.

Levendula fajták ápolása

Valamennyi fajta levendula igen hálás növény. Igazán szerény igényeket támaszt az ápolóival szembe, és virágzás idején csodálatos élménnyel ajándékozza meg, mind a szemeinket, mind az orrunkat. Ha biztosítjuk számára a kellő napfényt és megóvjuk a pangó víztől, lényegében a legfőbb igényeit, már teljes mértékben ki is elégítettük.

Természetesen érdemes megkímélni a gyomoktól, de ezt természetesnek is vesszük minden kerti ágyásunk tekintetében. A levendulák a tápanyagban szegényebb, meszes talajtípusokat kedvelik igazán, de ezen a téren valóban nagyon tág tűrőképességgel rendelkeznek. Ennek köszönhetően bátran ültethetünk levendulát a kertünkbe akkor is, ha nem ilyen a kertünk talaja.

Francia levendula gondozása

A francia levendula semmiféle különleges gondozási igénnyel nem rendelkezik. A korábban leírtak szerinti talajigény, fényigény jellemző ezen levendula fajtára is.

Ha van napos területe a kertednek és a levendulák közül ez a fajta a legrokonszenvesebb számodra, akkor bátran ültess el néhány tövet, bőséges örömben fog részesíteni, és nem fog vesződségeket okozni számodra.

Angol levendula gondozása

Ennek a fajtának a gondozása sem rejt semmiféle ördöngösséget. Igazán nem az igényeiben való különbség számottevő, hanem az illata fanyarabb a nagyobb kánfórtartalomnak köszönhetően. A gondozása lényegében megegyezik az előzővel. Lényeg, hogy napfényes részre ültessük, pangó vízbe ne érjen a gyökere, ne hagyjuk a gazt fölébe nőni, hiszen akkor árnyékolni fogja.

Spanyol levendula tartása

A Spanyol levendula fagyérzékeny, ezért érdemes cserépben tartani. Így télire egyszerűen költöztethetjük fagytól védett, világos helyre. Természetesen megértem, ha valaki nyárra kiülteti a virágágyásaiba, de mindenképp egyszerűbb ezt is úgy csinálnunk, hogy cserepestül ássuk a földbe, és a nyár elmúltával könnyedén és gyorsan ki tudjuk venni cserepestül a növényt az ágyásból.

Egyéb igényei nem karakteresen mások, mint a többi levendulafajtáé. Keressünk számára nagyon világos, napsütéses helyet a kertben, hogy kora reggeltől, késő délutánig közvetlen fényt kapjon. Talaj iránti igénye nem olyan meghatározó, hogy ne kísérletezhetnénk szinte mindenféle kertben az ültetésével. Természetesen a Spanyol levendula talajigénye is a meszes, tápanyagban szegény talajok felé húz, a többi levendulafajtához hasonlóan.

Közönséges levendula gondozása

A közönséges levendula a francia levendula népi neve, így természetes, hogy megegyezik a gondozása is a korábban leírtakkal. Itt nem is szaporítom tovább a szót.

Hibrid levendulák

Míg a közönséges levendula a francia levendula másik neve, a hibrid levendula az angol levendula másik elnevezése. Így ennek a gondozását sem kell megismételni, fentebb olvasható.

Levendula öntözése

A levendula egy szárazságtűrő növény, sőt nem szabad túlöntözni. A kiültetést követő első évben, amíg a növény megfelelően begyökeresedik érdemes rendszeresen öntözni.

Levendula gondozása cserépben

A cserepes levendulárólkorábban már írtam részletesebben, ha ez a téma érdekel igazán, akkor kattints a linkre! Ha pedig nem a kertészkedés érdekel, hanem szeretnél szedni egy hatalmas csokor levendulát, akkor a Levendula szedd magad! oldal neked szól.

Jan. 25.

"A gondozás fontos része a levendula megfelelő és rendszeres metszése."

Képek a metszésről


Egy-két jó film"Ügyelj rá, hogy a metszést követően ne maradjon nyesedék a bokrokon. Jelentősen visszaveti a bokor fejlődését."

269.000


Keresési találat

9-4-3


SoundCloud találat

1653


pixabay találat

515


YouTube találat

Gondolatok ...


Zárásként


Bujtatással szaporíthatjuk a töveket.