Levendula cserépben

Levendula cserépben

Cserepes levendula


Rajz egy cserépbe ültetett levendulatőről.

Cserepes...

... levendula.

Elszárad

Ha elszáradt a levendulánk, joggal merül fel bennünk a kérdés: Miért száradt el a levendula?

Aki növényeket gondoz, ápol szinte minden esetben érzelmileg is kötődik azokhoz. Ezért ez a kérdés szinte mindig tele van érzelmekkel, sokszor felháborodással is. Tegyük hozzá jogosan.

Ám térjünk vissza a racionális okokhoz, a lélek ápolása nehézkes is lenne egy weboldal segítségével. Ezen az oldalon a cserepes levendulákkal foglalkozunk, így a kérdésnek azt az oldalát most hagyjuk is, amelyek a kiültetett tövek esetén fontosak lehetnek.

A cserepes növények elpusztulása, a túlöntözésből származó kirohadást leszámítva, mindig egy elszáradt növény látványával fognak végül megajándékozni. Ám ez egyáltalán nem biztos, hogy a kelleténél kisebb mértékű öntözésre utaló jel. Miközben rögvest erre szoktunk gondolni.

Levendula igényei

A levendula egy kimondottan fényigényes növényfaj. Akkor fog a legszebben fejlődni, ha reggeltől éri már a közvetlen napfény, egész napon át, egészen napnyugtáig. Ha cserépbe ültetjük, akkor is erre kell törekednünk.

Ha a cserepes levendulát bevisszük a lakásba, ezt a fényigényét nem elégítjük ki. Még egy déli ablakba téve is a felére csökkenthetjük a számára jutó napsütéses órák számát. Pláne, ha nincs is déli ablakunk, vagy nem is ablakba tesszük. A cserepes levendula lakásban szinte biztos, hogy el fog pusztulni, és egy nap a cserépben már csak egy kiszáradt levendula fog ránk várni.

Levendula öntözése

Míg a kertbe ültetett levendulákat csak a begyökeresedésig kell rendszeresen öntözni, természetes, hogy a cserépben tartott levendula öntözéséről gondoskodnunk kell. Mivel a levendula érzékeny a pangó vízre, magyarul könnyen kirohad a hatására, már a cserépbe való ültetéskor figyelnünk kell erre.

A cserép aljára helyezzünk bőségesen kavicsot, hogy az öntözővíz talaj által fel nem vett része könnyedén elszivároghasson. Az öntözés során pedig vegyük figyelembe, hogy a túlöntözéssel okozhatjuk a levendulánk pusztulását.

Levendula gondozása télen

A levendula nem igényel különleges gondozást télen sem. Természetesen nem fagyérzékeny fajtákat kell ültetnünk, de a magyarországi termelők nem is ilyen fajtákkal foglalkoznak. Ha esetleg valami nagy áruházlánc kertészeti részlegén vásárolunk palántát, nézzük meg pontosan mit veszünk, nehogy meglepetés érjen az első fagy alkalmából. A cserépbe ültetett levendulát is kint lehet hagyni télre, a lakásban való teleltetés sokkal veszélyesebb a levendula számára.

Hol kapható cserepes levendula?

Ezzel kapcsolatban az OBI weboldalán találtam egy látszólag idevágó információt. 14 cm átmérőjű cserepes (műanyag „cserép”) levendula kapható.

Igazán, ma már minden virágárushoz kikerülő cserepes növényt úgy nevelnek, hogy az eladás pillanatára legyen a legszebb. Ennek mellékhatása, hogy megvásárlás után vagy átülteti az ember egy nagyobb cserépbe rendes virágföldbe, vagy hamarosan nem csak a szépsége fog elmúlni az adott növénynek, hanem várhatóan el is fog pusztulni.

Ez alapján nem érdemes cserepes levendulát vásárolni, hiszen úgyis át kell ültetni nagyobb cserépbe. Inkább válasszunk egy számunkra tetsző cserepet, vegyünk egy konténeres levendulát és virágföldet, és otthon ültessük el a levendulánkat a cserépbe.

Persze, ha igazából az asztalunkat szeretnénk levendulával díszíteni érdemesebb egy csokorral díszítenünk, mint cserepes levendulával. A levendulát pedig ültessük a kertünkbe. Persze, ha nincs kertünk akkor jogos ennek az elutasítása, ez esetben ajánlom a levendula szedd magad lehetőségeket, hogy hatalmas csokrok díszíthessék a lakásunk különböző szegleteit.

Cserepes levendula ára

Erről, még feltétlenül ejtsünk pár szót. A korábbi bekezdésekből kiderült, hogy a cserepes, sem cserepes valójában. Az áráról meg nem is lehet használhatót összeszedni sokszor. A konténeres, vagy más néven földlabdás levendula ára 300 forinttól 2000 forintig szór. Egy kis plusz költség a szívünknek kedves és ízlésünknek megfelelő cserép, továbbá a virágföld. Ezeket összeadva meg is kapjuk a cserepes levendulánk árát.

dec. 5.

Ha világos teraszod van, bátran díszítsd cserepes levendulákkal!

* * *