Levendula fesztivál: Pannonhalma

Pannonhalma, fesztivál, levendula

Pannonhalma és a levendula, két gyönyörűség


Pannonhalma: a zöld lombsátorból kiemelkedő apátság.

Pannonhalma

...az apátság épülete

Levendula...

Némely történetíró szerint Pannonhalma és a levendula is kötődik a rómaiakhoz. Ha esetleg nem nekik lenne igazuk, és nem közel 2000 éves múlttal, hanem 1000 évessel büszkélkedhetnek szépségükből ez sem von le semmit. Amit a Bencések alkottak Pannonhalmán, az mind kulturális, mind idegenforgalmi szempontból kiemelkedő országos mércével is.

Gyógynövénykert

A története a feledés homályába nyúlik vissza, de az első írásos említése az 1800-as évekből származik, ahol már a fajgazdagságát is részletezik. 1840-ben alakították ki az angolpark jellegét, amely munka Szeder Fábián nevéhez kötődik. Szerencsére az arborétum és gyógynövénykert egész évben látogatható, kapui nyitva állnak a felüdülést keresők előtt éppen úgy, mint a meditatív séták szerelmesei, vagy épp a tudományos kutatók és munkatársaik számára.

Ha május és szeptember között látogatjuk meg a Pannonhalmi Főapátság Arborétumát, már reggel 9-kor beléphetünk, és egészen este 8 óráig élvezhetjük az ottani nyugalmat, békét és madárcsicsergést. Október és április között erre pár órával rövidebben van módunk, délelőtt 10 és délután 5 óra között.

A levendulából és egyéb gyógynövényekből készült termékeket egy kis utánajárással be is lehet szerezni. Apátsági termékeket forgalmazó boltot találhatunk Budapesten, Győrben és Pannonhalmán.

Egy nem éppen nagyon reklámozott webáruházra is sikerült rábukkannom, ezt ide kattintva tudod felkeresni: Pannonhalmi levendula webáruház.

Levendulahetek 2018

A korábbi évekhez hasonlóan, előreláthatólag 2018-ban is lesznek Levendulahetek Pannonhalmán a levendula virágzásához igazítva. Pannonhalmán a levendula szüret középpontjában nem a szedd magad, hanem a kulturális programok állnak.

Koncertek, történeti bemutatók, kreatív foglalkozások, családbarát programok és gyógynövényes illatfelismerő játékok sorozatára számíthat a látogató. A programok között szép számmal várható ingyenesen látogatható esemény is. A Tihanyban megszokott fesztivál alapján, Pannonhalmán is gyakran levendula fesztivált keresnek az érkezők. Idővel ki fog derülni, hogy a Levendulahetek megmarad-e a többség emlékezetében, vagy kiszorítja a Pannonhalmi levendula fesztivál a gondolatvilágunkból.

| nov. 21.

Fényképek