Levendulaolaj

Levendulaolaj

Az illatok gyönyöre


Két üvegcse illóolaj, levendula és borsmenta.

Párologtatáshoz

...az illatos levegőért!

Az ókor titkai

Már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták a levendulát. Egyes források szerint balzsamozásra és kozmetikumok készítésére is, nem csak a kertjeik díszítésére és a ruháik molyoktól való megóvására.

Az ókori görögöktől pedig írásos emlék is fennmaradt a levendula gyógyító hatásairól, javasolt felhasználási területeiről.

Levendulaolaj gyógyhatásai

A levenduláról legismertebb, hogy nyugtató hatású. Ezért javasolja több elismert szaktekintély is alvászavar esetén, hogy lefekvés előtt cseppentsünk levendulaolajat a párnánkra.

A nyugtató hatáson kívül, több forrás megemlíti a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő hatását is. Van aki, pont ezért ajánlja szúnyogcsípésre is. Mindezeken kívül olvastam már a levendula görcsoldó, antibakteriális és gombaölő hatásáról is.

Levendulaolaj készítése

A levendulaolaj készítése hasonló a pálinkafőzéshez, ám egészségügyi szempontból kerülendő ugyanazon edény felhasználása mindkét feladathoz. Ennek köszönhetően a pálinkafőzdék a kedvünkért sem fognak a levendulánkból egy kis levendulaolajat lepárolni.

Szerencsére azért van néhány levendulalepárló országszerte, ahol levendulaolajat készítenek, akár az általunk beszállított levendulából is. Ezek egyike Pannonhalmán van, ahol volt szerencsém ezt a szerkezetet is látni is. Természetesen, ha egy-két bokorról szüretelt levendulavirágból szeretnék levendulaolajat lepároltatni, nem érdemes ipari méretű lepárlókba vinni.

Levendulás olaj készítése házilag

Házilag egy elég egyszerű megoldás levendulaolaj készítése helyett, levendulás olívaolajat készíteni. Ehhez frissen leszedett levendulavirágot tegyünk egy edénybe és adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy éppen elfedje. Majd kezdjük el melegíteni egészen forrásig. Hatvan másodpercnél ne forraljuk tovább, nehogy a levendula illóolaj tartalma elszökjön. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, szűrjük át egy sűrű textilen, a visszamaradt növényi részekre öntsünk ismét annyi olívaolajat, hogy éppen elfedje és ismételjük meg a folyamatot.

Persze a legegyszerűbb, ha kész, kimért levendulaolajat veszünk. Ennek kapcsán persze nem érdemes a legolcsóbbat választanunk, hiszen egy cseppet sem biztos, hogy az valóban levendulából készült. Személy szerint nekem van egy megbízható őstermelő ismerősöm, akitől levendula olajat is lehet vásárolni. Ha privátban megkeresel, szívesen meg is adom az elérhetőségeit.

Levendulaolaj felhasználása

A felhasználása kapcsán legjobban azon lepődtem meg, hogy hajra is ajánlják – ám erről majd később írok részletesen. Elsődlegesen párologtatásra ajánlják az esti órákra, nyugtató hatása miatt a pihentető, mély alvás érdekében. Cseppenthetjük párologtató vízbe, de akár közvetlenül a párnára is.

Van aki bőrre, arcra vagy éppen szúnyogcsípésre ajánlja a levendulaolajat. Sőt belsőleg is ajánlják, mondván, hogy segíti az emésztést, jó a fejfájásra, illetve torokfájásra. Ezeket nem próbáltam ki, és várhatóan nem is fogom, ezért más számára sem javasolnám őszinte jóérzéssel.

Levendulaolaj hajra

Igen kételkedve olvastam, amikor először megláttam, hogy hajra is ajánlja valaki a levendulaolajat. Elképzeltem az olajos haj látványát, és valahogy nem éreztem életszerűnek, hogy levendulaolajjal bekenje bárki is a haját. Majd elolvastam egy kisebb cikket a témában, és ezzel helyére is kerültek a dolgok.

A haj és a fejbőr ápolására fejlesztett készítmények tartalmazhatnak levendulaolajat. Így jótékonyan hathat a fejbőr vérellátására, ezáltal a sejtek oxigénellátására is. A fejbőr sejtjeinek ideális működését megteremtve, pedig a haj egészséges növekedését is elősegíti.

Levendulaolaj ára

Mint minden terméknél a levendulaolajnál is egy fontos kérdés az ár. Majdnem minden esetben, de a levendulaolajnál különösen óvatosságra intenék a legolcsóbb megvásárlásától. Lehetséges, hogy egy akció keretében egy nagy multi tényleg jó minőségű levendulaolajat nagyon jó áron kínál, de le tudjuk valóban ellenőrizni a minőségét?

Az is lehet, hogy egy ügyeskedő új ismerősünk mond szép dolgokat, hogy megvásároljunk tőle valamit, másnap meg már azt sem tudjuk melyik városba költözött el. Az ismeretségi hálónkon keresztül viszont rátalálhatunk azokra az őstermelőkre, akiknek évek óta hoz virágot a levendulásuk. Ők nem mással fognak ügyeskedni, hanem a levendulát gondozzák évről-évre. Ha van saját levendulaolajuk is, akkor az valóban levendulából készült, és az megéri az árát.

| nov. 23.