Mikor virágzik a levendula?

Mikor virágzik a levendula?

Június 12-től július 15-ig tartott körülbelül idén ( 2017 ) a levendula virágzása Magyarországon. Ez az adott levendulás kitettségétől is jelentősen függött, de a korábbi évekhez képest az idei időjárásnak köszönhetően eléggé koránra tolódott a levendula virágzása.

Ettől függetlenül a levendula virágzása erre az időszakra – június második felére és július elejére – esik.

Hogy pontosan mikorra az az adott év időjárási viszonyaitól függ. A napsütéses órák számától, a hőmérséklettől, a csapadék mennyiségétől, és így tovább, és így tovább. Az egyes levendula ültetvények, illetve levendula tövek virágzása adott évben hasonlítható össze egymással. Ennek az összehasonlításnak az elvégzésével megfigyelhetjük az általában érvényes szabályszerűségeket. Például Tihanyban a Gödrös melletti levendulás körülbelül egy héttel korábban kezd el virágba borulni, mint a káptalanfüredi levendulás.

A levendula virágzása szempontjából nagyon fontos, hogy más virágoktól teljesen eltérő, hogy milyen állapotban ideális leszedni a virágját.

A vágott virágok többségét frissen kinyíló, vagy még kinyílás előtti bimbózó állapotban érdemes szedni, hogy sokáig örömünket leljük benne. Ezzel szemben a levendulát nem ilyenkor kell szedni.

Ha a többi vágott virághoz hasonló időben szednénk másnapra lehet, hogy már el is fonnyadna. Sőt, míg a vágott virágokat vízbe tesszük, hogy szépen virítsanak, a levendulát akkor sem szabad vízbe tenni, ha vázában szeretnénk gyönyörködni a csokorban és nem megszárítani szeretnénk.

A levendula virágját csak akkor szabad szedni, ha már kinyílt és meg is erősödött. További érdekessége, hogy idézőjelben nyugodtan el is virágozhat, mert nem az aprócska sziromlevelek a meghatározóak, sem látvány, sem illóolaj-tartalom szempontjából.

Ha a leszedett levendulát olajlepárlási céllal arattuk, akkor napszak szempontjából is fontos, hogy mikor szedjük a levendula virágát. Ugyanis egy csepp harmat sem lehet a levendulán, sőt a megfelelő élettani folyamatok beindulása szempontjából az ideális, ha már tűző nap éri a levendulát, ami le szeretnénk szedni. Ekkor lesz a legmagasabb a virág és a virágot tápláló szár olajtartalma.

Összefoglalva, figyeljük meg a kis kertecskénk sarkába ültetett levendulatövet, hogy lássuk előre mikor fog virágozni, és közben kövessük nyomon a híreket, amelyek a kedvenc nagyobb levendulásunkról szólnak. Így a következő évtől már pontosan fogja számunkra előre jelezni a kis növényünk, hogy mikor virágzik a levendula az adott évben a kedvenc levendulásunkban.

Fényképek