Levendula metszése

Levendula metszése

Hogyan metsszük a levendulát?


Levendula metszés előtt és után animációként bemutatva.

Előtte...

... utána.

Alapszabályok

A metszés velejéig-hatolóan fontos a levendula esetén, de nem helyettesíti a napsütötte helyet. Ahhoz, hogy szemet-gyönyörködtetően szép levenduláink legyenek ez a két dolog az alap.

A metszésnél figyeljünk arra, hogy alaposan visszavágjuk a friss hajtásokat, de semmiképp se vágjunk bele a szár elfásodott részébe. Ugyanis a levendula különlegessége, hogy a még el nem fásodott részeken jöhetnek létre új hajtások. Ha így metszed meg a levendulád, akkor dús, formás bokrokat tudsz kialakítani, elkerülöd a levendulatövek felkopaszodását, és a látogatóid csodájára fognak járni.

Érdemes a nyári virágzást követő metszés után ősszel ismét megmetszeni a levendulát. Az idős elfásodott hajtásrészeket csak abban az esetben távolítsuk el a levendulánkról, ha teljesen elhaltak.

Levendula téli metszése

Ilyesmire is csak egy algoritmus képes, hogy a rendelkezésére álló adatokból ezt következtesse ki, hogy a levendula téli metszése egy fontos és releváns gondolat. Természetesen a levendula esetén a metszés ideje a virágzást követően, de még az első téli fagy beállta előtt van. Az élettel teli levendulabokrok látványához fontos ez a metszés.

Idős levendula metszése

Az idős levendula metszésének is az alapszabályai megegyeznek a korábban leírtakkal. Tehát alapszabály, hogy a nem fásodott részeket metsszük, és kellőképpen jelentős mértékben. Az elfásodott részeket, csak abban az esetben távolítjuk el, amennyiben elhaltak.

A kivétel erősíti a szabályt. Van olyan levendulafajta, amelynél láthatók a tőhöz közel nagy számban friss hajtások, miközben az elfásodott szár magasan felkopaszodott. Ez esetben egy radikálisan erős metszéssel megfiatalíthatjuk a növényünket. A friss hajtások fölött, a tő közelében a fás szárakat metszve meg.

Bizonyos esetekben pedig be kell látnunk, hogy az idős tövekkel nincs értelme tovább kínlódnunk. Ez esetben el kell távolítanunk, és mérlegelhetjük, hogy fiatal tövekkel pótoljuk, vagy a kertünk teljes koncepcióját újratervezzük.

Levendula téliesítése

A levendula téliesítése kifejezés ismét egy kicsit

algoritmus illatú. A fagytűrő levendulafajták semmiféle téliesítést nem igényelnek. Még a cserépben nevelt levendulákat sem kell téliesíteni. Természetesen a fagyérzékeny fajtákat nem hagyhatjuk kint a kertünkben, de ilyeneket itthon nem is szoktunk kiültetni.

Levendula szaporítása ősszel

A levendula szaporítását ősszel végezhetjük dugványozással, bujtatással és tőosztással is. A magról ültetés is szóba jöhet, de ez igazán sok türelmet és nagyobb hozzáértést kíván, mint a korábban említett szaporítási lehetőségek. Ha esetleg kifutottunk az őszből, akkor sem kell aggódnunk, hiszen tavasszal is van lehetőségünk a levendula szaporítására.

Mikor ültessük a levendulát?

Vegetációs időn kívül, így ültethetjük ősszel, vagy tavasszal. Választhatunk szabad gyökérzetű, vagy konténeres palánták közül. Természetesen az első olcsóbb, a második jobb eséllyel ered meg. Fontos, hogy a kiültetést követő első évben amíg be nem gyökeresedik megfelelően rendszeresen öntözzük is.

Akinek még nincs elég levendulája a kertjében, vagy még csak most tervezi, hogy ültetni fog, de már idén szeretne egy hatalmas csokrot a lakásába, az látogasson el Káptalanfüredre a Levendula Szedd Magad heteiben.

Feb. 2.

"A bolygók a Nap körül, az emberek a derűt és kiegyensúlyozottságot sugárzó egyének körül keringenek."

Meg Cabot

Képek a metszésről


Helyes gondozás része a megfelelő metszés.

Megmetszett...

... levendulás.

Megmetszett levendulás -

Film a különleges metszésről"A derűs embereknek nem könnyebb a sorsuk, csak más szemüveg van rajtuk."

Müller Péter

269.000


Keresési találat

9-4-3


SoundCloud találat

1653


pixabay találat

515


YouTube találat

Gondolatok ...


Zárásként


Metszés után gyökereztethető a levágott hajtás.