Levendulamező – Tihany

Levendulamező – Tihany

Levendulások Magyarországon


A térképen jelölt levendulamezők.

Levendula mezők a

...térképen megvannak.

Levendulamezők

A levendulamezők kapcsán, sokaknak azonnal Tihany ugrik be. Már biztosan készülődnek is a 2018-as XIV. Tihanyi levendula fesztiválra, ha mások még esetleg nem is, de a szervezők már…

Ennek ellenére teljesen jogosan merül fel egyesekben, hogy hol van még levendulamező Magyarországon? Vagy van-e közelebb Budapesthez levendulamező? Esetleg lehet-e Budapesten részt venni levendula szedd magad akcióban? Az is lehetséges, hogy valaki esetleg csak képeket szeretne nézegetni a végtelen levendulásokról.

Visszatérve Tihanyhoz még mindig lenyűgöz, hogy mennyire összeforrt már a levendula a településsel és a szájról-szájra járó hírrel. Valójában még az őslevendulások is ültetvények, közülük többet már meg sem találtam, talán nem csak a figyelmetlenségem miatt. Lehet, hogy teljesen kipusztultak.

Az Őrtorony kilátó lábánál elterülő nagy kiterjedésű levendula ültetvényt még felismertem, de olyan gyászos volt a kinézete, hogy magam sem akartam hinni a szememnek. Győzködtem is magam, hogy majd jövőre virágzás előtt közvetlenül és majd virágzáskor is meg fogom nézni, akkor biztosan egészségesebbnek fog látszani. Ám a többi, kisebb ültetvényt fel sem ismertem, talán teljesen kipusztultak és már a helyük sem ismerhető fel.

Szerencsére több fiatal ültetvényre is ráleltem, amit telepítettek. Az egyik talán egy kísérleti telep lehet a tihanyi Óvár környékén. Egy másik pedig a 71-es út és a Lepkesor között terül el. Ezeket igazán szép, gondozott állapotban láttam. Megcsodálni is szívet melengető érzés volt, ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg, amint teheti.

Tihany és a levendula kapcsolatában azt is szeretem, hogy az emberek pozitív oldaláról nyertem tömeges bizonyítékot. A szedd magad akció egy cseppet sem nevezhető olcsónak Tihanyban. Mégis rengeteg embert láttam özönleni a levendulásba, ahol megvették a papírtasakot, szedtek bele levendulát és örömmel távoztak. Mindeközben Tihanyban rengeteg utcát, teret díszít levendula, mégsem láttam egyetlen embert sem, aki ezekről tépett volna le akár egyetlen virágot is. Számomra ez az élmény igazán felemelő volt.

| nov. 2.

Fényképek


Nézd meg a térképen is!