Levendula fagylalt

Levendula fagylalt

Hogyan készíts házilag levendula fagylaltot?


Az első gombóc levendula fagylalt Tihanyban

Levendula fagylalt

...ízleld meg!

Levendula fagylalt receptje

2017. augusztus 8-án találtam rá a Csodakert újságban erre a 4 személyre szóló levendula fagylalt receptre.

Hozzávalók:

3 teáskanál szentjánoskenyér liszt,

120 g cukor,

2 evőkanál vaníliás cukor,

250 ml tej,

250 g tejszín,

1 evőkanál friss levendulavirág,

1 vegyszer mentes citrom (lereszelt héja és leve)

A szentjánoskenyér lisztet összevegyítjük a cukorral és vaníliás cukorral. Majd hozzáadjuk a tejet és elkeverjük a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk és hozzá adjuk az apróra vágott levendulavirágot. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.

Miután kihűlt hozzáadjuk a citromlevet és a reszelt citromhéjat, és a fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. A fagylaltgombócokat kehelyben tálaljuk.

Ezt a receptet nem próbáltam még ki, de igazán kíváncsi vagyok, hogy valóban nem árt-e meg a citrom leve a felforralt, majd visszahűtött tejnek?

Mielőtt ráleltem volna erre a receptre az az elképzelésem volt, hogy ki kellene próbálnom, hogy egy enyhe, szinte semleges ízű fagylaltporból levendulával ízesítve kellene készíteni levendula fagyit. Majd ezt egy kicsit tovább gondolva arra is gondoltam, hogy levendula szörppel is lehetne ízesíteni. Mindenesetre bárki, bármelyik levendula fagylalt receptet kipróbálja őszintén kíváncsi vagyok a tapasztalataira.

| nov. 4.

Történetem a levendula fagylalttal

Már jó ideje érdeklődtem a levendula és a belőle készült termékek iránt, amikor egy tihanyi fagyizóban megláttam, hogy kapható levendula fagylalt is. Be kell vallanom, gasztronómiai téren a levendulával kapcsolatban nem vagyok egy bátor kalandor, aki minden új lehetséges élménybe azonnal fejest ugrik elsőre. Így nem a levendula fagyit választottam ekkor.

Másnap ismét visszatértem ehhez a fagylaltozóhoz, és eddigre már sziklaszilárdan elhatároztam, hogy megkóstolom a levendula fagylaltot. Szerencsére ekkor is volt a választható fagylaltok között. Ha ez nem így lett volna, biztosan hosszas önmarcangolással ajándékozom meg magamat, hogy elszalasztottam a lehetőséget. Minden bátorságomat összeszedtem és megkóstoltam a levendula fagylaltot.

Kimondottan kellemes meglepetésként éltem meg az ízét. Finom volt. Teljesen egyértelműen fel lehetett ismerni a levendula ízét, mégsem volt több a kelleténél. Egy igazi jó élmény volt az a gombóc fagyi, ami a mai napig megmaradt egy kellemes nyári emlékként.

Ezt követően, már kerestem a fagylaltválasztékban a levendulát. Így esett meg, hogy Sopronban amikor a gyerekekkel fagyizni mentünk megakadt a tekintetem a citromos-levendula fagylalton. Azonnal tudtam, hogy azt fogom választani. Megkóstolva azonban a levendula ízét egyáltalán nem éreztem rajta.

Láttam, hogy kék-fehér a színe, a citrom ízét egyértelműen, sőt túlzóan éreztem is, de a levenduláét nem. A feleségem érezte rögtön és csodálkozott rajta, hogy én nem éreztem. Miután ezt megbeszéltük, már én is csodálkoztam ezen a helyzeten, de az ízlelésemen ez sem változtatott. Ez is egy emlékezetes, bár nem teljesen pozitív élmény volt.

Most már következhet a házilag készített levendula fagylalt élménye, hiszen ez még előttem áll!

***