Kövirózsa

Kövirózsa

Tapasztalatok, amikkel a kövirózsa ajándékozott megAmikor lett saját kertem nagy lelkesedéssel, hoztam szüleimtől egy-egy tő növénykét elsősorban azok közül, amikhez érzelmileg igazán kötődtem. Volt amelyiket szüleim kertjében egyik helyről egy másikra átültetve már ott el is szaporítottam. Így aztán igazán meglepődtem, hogy alig-alig élte túl ezt a próbálkozást néhány növényfaj, és a túlélők többsége is inkább csak vegetált.

Ezek egyike volt a kövirózsa. A számára kiválasztott rész, így utólag átgondolva eredetileg nem is volt rossz választás a számára, csak az évek során vált árnyékosabbá. Talán nem is a közeli cseresznyefa növekedése adta az árnyék jelentős részét, bár biztosan hozzájárult egy kicsit. Igazán a közeli kis bokrok és sövények növekedése és elterebélyesedése tette jelentős mértékben árnyékosabbá az eredetileg kiválasztott területet.


Az évek során a kerti munkák teljesen elhavaztak, még a legfontosabb elvégzendő feladatokkal is elmaradásban voltam folyton, így egy cseppet sem figyeltem a kövirózsákra. Amikor végre feltűnt, hogy már nagyon árnyékos helyen vannak, szép lassan kezdett megfogalmazódni a gondolat, hogy ki kellene alakítani egy kis sziklakertet, egy naposabb részen.

Mire a sziklakertet megvalósítottam egészen megtetszettek az apró kivitelezési ötletek, és a következő évek eredményei igazolták a helyválasztás helyességét. Itt szépen elszaporodott a kövirózsa, és egy újabb kiültetett növényke is érkezett hozzá, ami szintén szaporodni kezdett.


Amikor ez a terület is kezdett árnyékosabbá válni a felnövekvő diófáknak köszönhetően, már megszülettek a további tervek. Így a sziklakert naposabb helyre való költöztetése már mondhatni tervszerűen történt meg, nem pedig az események után loholtam. A kövirózsák pedig gondoskodásomat csodás elszaporodásukkal jutalmazták.A kövirózsáim a tavalyi évben váltak egy nagyobb gondolatrohamom mellékszereplőivé. Ugyanis nemrég láttam egy komposztáló szépségverseny résztvevőit, legalábbis fényképeken. Bár rengeteg ötletes komposztálót láttam és nekem sok valóban tetszett, de esztétikai szempontból nem neveztem volna szépnek azokat a komposztálókat. A gondolat viszont megfogalmazódott bennem, hogy lehet egy komposztáló szép is.

Tavaly el is készítettem az új komposztálómat, amelyet valóban szépnek szánok, és ennek a szépítésnek az első lépéseként az oldalfalainak a függőkert jellegűvé alakítását a kövirózsáim szétültetésével kezdtem el kialakítani. Szurkolj te is, hogy idővel valóban nagyon szép legyen a komposztálóm!


márc. 21.