Kertészkedés - kiskert, hobby kert

Kertészkedés élményei a kiskertek örömei

Hobby - kert


Meghatározó élmények

Szinte mindenhez a gyerekkorunk élményei adják az alapokat, így nekem is a kerthez és a kertészkedéshez való kötődésem ott gyökeredzik. A kert, a természet közelsége nagyszüleim szeretetéhez és az óvodáskorom tavaszba- és őszbenyúló nyári szüneteihez is kötődik. Csupa kedves és kellemes élmény.

Nem foglalkoztam ekkor sem ötletes, sem modern kert gondolatával, nem voltam csodagyerek, hogy kerttervezéssel ütöttem volna el az időmet. Egyszerűen csak boldogan éltem, mint a mesék főszereplői a történet végén.

Mindehhez a boldogsághoz kötődik számomra a kertészkedés és a kiskert.

Sziklakert

A kert felső részén nagyon vékony termőréteg volt, sok helyen a kövek a felszínen kiálltak. Szinte magától kialakult sziklakertnek is lehetett volna ezt a részt tekinteni, így nem is csoda, hogy több sziklakert is ápolgattak a nagyszüleim, majd később a szüleim is. Ennek köszönhetően ismertem meg jól a kövirózsát, és az idő során, mint jó ismerőst meg is szerettem.

Számomra kimondottan furcsa, hogy a kertemben nem találkozom az alapkőzettel, így kimondottan problémás egy sziklakert kialakítása. Holmi kis kavicsokból és bontott téglából készítettem el az első kicsinyke, szinte csúnyácska sziklakertemet.

Virágos kert - zöldséges kert

Szüleim zöldségeskertben nagyon erősek voltak. Virágok sokáig nem is nevelkedtek a kezeik alatt. Így aztán viccesre is sikeredett az első ilyesmi próbálkozásuk, amikor a sok zöldség közé vetettek egy sor virágmagot. Miután kikelt a nagynéném csodálkozva gazolt a zöldségesben, hogy mi ez a sok egyforma gaz ilyen szabályos sorban. Ezeknek a virágoknak az volt az utolsó napjuk az életükben.

Talán az én gyenge próbálkozásaimat nem is illik zöldségeskertnek nevezni. Egy-egy alkalommal elvetett pár fajta zöldségmag elvetése és felnevelése nem nevezhető hitelesen ennek. A virágokkal való próbálkozásaimról nem is beszélve. Talán majd eljönnek azok az évek is, amikor majd ezt is elmondhatom magamról.


Kerttervezés

Így aztán következő évben nem is ültettem cukkinit, gondolva, hogy majd kapok tőlük, hiszen úgysem tudnak akkor sem mit kezdeni az éléskamrájukat foglaló sok cukkinivel. ...csalódnom kellett.

Mindenféle tervezés nélkül vetettem bele magam a kerti munkákba, amikor kertem lett. Ma már látom is a kerttervezés hiányát, mekkora hiba is volt ez. Bizony kellett volna az átgondolás, az ötletes kertek, trükkök, praktikák, kis kerti ötletek megismerése és beépítése. A modern kert tervezésének megismerése, a virágoskert helyes kialakítása és a zöldségeskert lehetséges helyének meghatározása.


márc. 17.