Gyöngyvirág a meseszép gyilkos

Gyöngyvirág a meseszép gyilkosKi mennyire kötődik a gyöngyvirághoz? Mikoriak az első emlékei érről a gyönyörű virágról? Mikor látta életében először? Mikor érezte először az illatát? Talán senki sem tudna ezekre a kérdésekre egészen pontosan válaszolni.

Nekem nagyszüleim kertjéhez kötődnek az első emlékeim a gyöngyvirágról, ahol rengeteg boldog élménynek és nyaralásnak voltam részese. Az igazán érdekes, hogy visszagondolva, nem egy első emlék ugrik be, hanem rendszeresen ismétlődő.


Mikor megérkeztünk, az ösvényen a ház felé menve betekintettünk a fák alá a gyöngyvirágokra. Vagy évről-évre a virágok nyílásakor megszagoltuk a virágokat. Mind nagyon-nagyon kedves élmény számomra mind a mai napig.

Kicsit nagyobb gyerekként ismertem meg a rizómát, és a szétültetés lehetőségét. Majd én is ültettem át a kert különböző részeire egy-egy tő gyöngyvirágot, hogy ott is elszaporodhasson. Az évek teltével nagy örömmel néztem, hogy nagyobb és nagyobb gyöngyvirágosok lettek ezeken a helyeken.
Felnőttként, amikor saját kertem lett az első növények között volt a gyöngyvirág is amit ültettem. Ez volt az első negatív élményem hozzá kapcsolódóan, mert rosszul választottam meg a helyét és így nem szaporodott ott el. Ismét később a lakásunk ajtaja előtti zsebkendőnyi kis kertrészbe is ültettem gyöngyvirágot. Itt is nagyon nehezen lelt otthonra és kezdett el szaporodni.

Tavaly már annyira elszaporodott ezen a részen, hogy felszedtem a tipegő-köveket és az alá benövő rizómákat ültettem szét több helyre. Még a korábban említett kertembe is, de már nagyon körültekintően megválasztva a helyét. Úgy is néz ki, hogy ennek meg is lett az eredménye. Remélem idén is szépen elő fognak bújni, hogy örülhessek nekik.


márc. 7.