Medvetalp

MedvetalpNagymamámhoz kapcsolódik a gondolataim homályába visszanyúló eredete a medvetalp megismerésének. Pedig egyszer sem kellett leszaladnom, hogy szedjek egy kicsit. Nem úgy, mint a körtével. A mai napig emlékszem, hogy le kellett szaladnom a körtefához egy vödörnyi körtét szedni. Gyanús volt, hogy az a körte teljesen éretlen, de nem mertem visszamenni és rákérdezni a dologra, hanem szedtem egy vödörnyit. Így tanultam meg, hogy van egy árpával érő körtefánk is a kert másik végében.

A medvetalpak a ház közelében a nagy csertölgyek alatt nőttek. A valamikori virágágyások egyre inkább csak kifejezetten árnyéktűrő virágokkal, növényekkel vidították az arra járók lelkét. A szebb virágok naposabb részére kerültek a kertnek. Mivel a nagy fák is egyre terebélyesedtek az árnyékuk is egyre nagyobb lett, így végül tényleg csak néhány növényfaj maradt ezen a részen. Köztük a medvetalp is.


Lehet, hogy ennek köszönhetően nincs is emlékem a medvetalp virágzásáról. Erre felnőttként csodálkoztam rá a 2010-es években. Jé, milyen régóta ismerem ezt a növényt és nem is emlékszem, hogy korábban láttam volna virágot hozni. Lehet, annyira árnyékos volt az a része a kertnek, hogy már az árnyéktűrő növények sem hoztak virágot. Legalábbis a medvetalp nem. Vagy csak a virágzás idején nem jártam ott, vagy olyan kicsi, meghúzódó a virága, hogy gyerekként észre sem vettem. Sok minden lehetséges.

Emlékeim alapján azt a tapasztalatot foglalnám össze megfelelő óvatossággal, hogy árnyéktűrő, sőt a szárazságot is képes árnyékban tolerálni. Bár biztosan jobban fejlődik kicsit üdébb vízellátottságú talajon enyhe árnyékolás mellett.
Kezdő kertészeknek is ajánlom ezt a növényt, mivel elég erős megújuló képességet tapasztalta a medvetalp részéről. Leginkább úgy ajánlom, ha van ismerős, aki adna szívesen pár tövet. Hiszen így az ő személyes tanácsait is mellé tudja adni szóban. Érdemes persze olyan kiskertben kísérletezni, ahol van öntözővizünk és módunk is a rendszeres öntözésre. Ha erre később nem is lesz szükség a megtelepítés évében mindenképpen hozzájárul a sikerünkhöz.


ápr. 24.